Laval Virtual 2018

The Virtual Dutch Men (TVDM) stond begin april samen met een aantal andere Nederlandse belieVR’s op een Hollands paviljoen dat mede mogelijk was gemaakt door Netherlands Business Support Offices (NBSO). Naast alle VR demonstraties en gesprekken die we gevoerd hebben met bezoekers, hadden we ook wat tijd gevonden om zelf de beurs te verkennen.

Een trend die duidelijk waarneembaar was op de beursvloer, waren de VR applicaties die draaien om VR Collaboration. VR Collaboration houdt in het kort in dat je op afstand tegelijk met meerdere mensen in dezelfde virtuele ruimte kan samenwerken – in de meeste gevallen ging het om het reviewen van technische 3D modellen. Hierdoor kan je snel op afstand bepaalde zaken overleggen en/of inzichtelijk maken aan de betrokken partijen en stakeholders – het mes snijdt aan twee kanten: naast dat dit ontwikkeltrajecten versnelt, werkt het ook kostenbesparend. Ook bij TVDM zijn we VR projecten aan het inzetten op dergelijke multi-user interactie: goed om te zien dat we niet de enige in zijn die daar in geloven!

Daarnaast is dit evenement ook bij uitstek de plek om nieuwe technische ontwikkelingen aan de hand te ondervinden – sommige zaken zijn zelfs zo vers van de pers dat je ter plaatse een NDA moest ondertekenen… gelukkig waren er ook genoeg zaken te zien waar we wel vrijuit over kunnen schrijven: van de nieuwste haptic feedback gloves en AR/VR brillen tot aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van lightfield rendering – zie hieronder een greep uit de ontwikkelingen die we hands-on hebben kunnen ervaren, mocht je alle ins en outs over ons bezoek willen weten, kom dan gerust een keer langs bij ons op kantoor!

SenseGlove – VR Glove met haptic feedback: voel de virtuele wereld met behulp van je vingertoppen.

DAQRI – Augmented Reality Glasses: zowel hun ‘oude’ helm als hun nieuwe Smart Glasses oplossing goed kunnen uitproberen.

Meta 2 – Augmented Reality Glasses: voordeel van deze bril is dat de kijkhoek van de geprojecteerde content erg groot is.

Vive Pro – VR Headset: weer een stukje scherper dan de originele versie – evolutie, maar geen revolutie…

Technicolor – Lightfield video: een 3d lightfield video die gemaakt was met behulp van een grid van camera’s – zeer interessant om te volgen!

Over Laval Virtual

Laval Virtual is de meest prominente vakbeurs in Europa voor alles wat met virtual reality en augmented te maken heeft. Met meer dan 150 standhouder uit 40 verschillende landen, is Laval Virtual onmisbaar voor iedereen die werkt met, of interesse heeft in VR/AR.

Laval Virtual website: https://www.laval-virtual.org/