Medisch 3D Print Lab Enschede

Tijdens de opening van het Medisch 3D Print Lab binnen de afdeling Medische Technologie van het Medisch Centrum Twente konden genodigden scandata die door het MST zelf gemaakt was interactief in 3D bekijken met behulp augmented reality via een Microsoft Hololens.

De realisatie van het 3D Medisch Lab in Enschede is een resultaat van een samenwerking tussen MST, Saxion en het 3D Print bedrijf LayaLay. Bij de eerste cases worden 3D prints gemaakt zodat de medisch specialisten hun operaties, al buiten de operatiekamer, op maat kunnen voorbereiden. Dit leidt tot kortere operatietijden, minder lange periode waarin narcose gebruikt wordt en een kleinere operatiewond.

Augmented Reality

De Microsoft Hololens augmented reality applicatie die we samen ontwikkeld hebben met de afdeling Medische Technologie van het MST biedt een hoop mogelijkheden voor de toekomst.

De technologie projecteert 2D-, 3D- en 4D-beelden van patiënten interactief door ze op het lichaam van de patiënt te leggen.

Wanneer deze techniek gebruikt kan worden voor chirurgische planning, kan de operatietijd sterk verkort worden doordat het inzicht in de anatomische relaties veel beter wordt, en dat heeft heel veel voordelen voor de patiënt

Multi-user experience

Door extra Hololens-headsets te koppelen in een netwerk kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd samen de applicatie gebruiken,  bijvoorbeeld voor trainings- of klinische doeleinden.

Tijdens de demonstratie op het MST konden omstanders via een augmented reality app op een iPad Pro ‘meekijken’ met de gebruiker die de Hololens bediende.

Educatie en kennisoverdracht

Naast het voorbereiden van een operatie kan op dezelfde manier een arts op basis van de scandata zijn patiënt visueel meenemen in zijn lichaam en uitleggen wat er tijdens een chirurgische ingreep gaat gebeuren, medische studenten zullen virtuele dissecties uit voeren op (virtuele) kadavers en uiteindelijk zullen chirurgen – als de techniek echt precies werkt – tijdens de operatie real-time informatie te zien krijgen over hun patiënt en de onderliggende organen en weefsel zien zonder maar één zonder maar één incisie te maken.

Uw project ook verder brengen?

De toepassingsmogelijkheden van augmented reality verkennen en ontdekken? Een nieuwe standaard zetten die jouw organisatie verder brengt?

Neem contact met ons op en in doordachte en praktische stappen gaan we naar het eerste concept.

  Bart Kok
  Creative Director

  Bart@virtualdutchmen.com
  Tel: +31 (0)546 57 35 33

  Meer cases bekijken?

  Cases

  World premiere ‘EIGHT’ at Holland Festival 2019

  This week, Tuesday 4th of June, we celebrated the world premiere of 'Eight' at the Holland Festival in Amsterdam! With an almost complete team we took the time to raise…
  Augmented Reality

  Connec2VR: Next level collaboration

  De technologie die wij ontwikkeld hebben voor ons virtuele samenwerkingsplatform - Connec2VR - stelt je in staat een levensechte sociale ervaring te krijgen waarbij fysieke afstanden verdwijnen. Een hoge kwaliteit…
  Cases

  Virtual Reality trainingsplatform voor professionals in de zorg

  In samenwerking met De Zorg Brandveilig - een programma van Brancheorganisaties Zorg en Brandweer Nederland ondersteund door het ministerie van VWS - heeft The Virtual Dutch Men het modulaire platform ‘VR Brandveiligheid’ opgezet. Op dit…